Onderzoek onder duurzame geinteresseerden

Hoe denken huishoudens over duurzame energie

Duurzaam
Er is onderzoek gedaan naar hoe druk huishoudens met duurzame energie bezig zijn. Er is gekeken naar verschillende punten zoals, verbruik/productie monitoren en elektrisch autorijden.

Er is bij de huishoudens naar vier onderwerpen gekeken. Het monitoren van energie in huis, de opwekking van duurzame energie, Of ze zich bezig houden wanneer (op welk tijdstip) ze energie gebruiken en of ze zich bezig houden met elektrisch rijden. Dit is een enquête uit 2013 die in de zomer bij 212 huishoudens is afgenomen.

Het bijhouden van energie

In Nederland wordt energie vrij goed bijgehouden. Er wordt maandelijks of zelfs wekelijks de meterstanden gecontroleerd. 40% heeft wel eens een tussen meter gebruikt om in huis apparaten door te meten en 15% heeft professioneel advies erbij gehaald. Toen is de vraag ook gesteld, of ze een slimme meter in huis hadden en zo nee, waarom niet. Hieruit bleek dat 44% van de ondervraagde een slimme meter zouden weigeren wanneer die aangeboden werd of al geweigerd hadden. De één was bang voor zijn of haar privacy terwijl een ander zich zorgen maakte om de nieuwe saldering regelementen, en dat die onvoordelig zouden uitpakken. Uit de enquête bleek ook dat informatie gedeeld wordt over hun verbruik met de buren of familie.

Het produceren van energie

Uit de enquête bleek dat 76% serieus gekeken heeft om zonne-energie te bemachtigen of al panelen op- de daken hadden liggen. Dit doen ze omdat het een investering is die later geld gaat opleveren en om toch iets extra’s voor het milieu te doen. Ze willen ook onafhankelijker zijn van de energiemaatschappijen die al snel als onbetrouwbaar en/of problematisch beschouwd worden. Anderen wilden graag samen met de buurt investeren in een groter duurzaam project zoals een windmolen als ze daar ook voordelen van zouden zien. Veel huishoudens zouden graag eens vergelijken of ze beide, gas en licht, zouden kunnen produceren.

Tijdstip verbruik

Dit wordt ook wel ‘time-shifting’ oftewel tijd verplaatsing genoemd. Gingen de ondervragen bijvoorbeeld ’s avonds de wasmachine aanzetten als reden omdat dan de energie goedkoper is. Bijna 86% deed al aan kleine time-shifting dingetjes maar dat kwam ook wel omdat het goed uitkwam in het dagritme en niet daadwerkelijk voor het lager tarief of milieu. Er is ook gevraagd of huishoudens een verbruikslimiet zou krijgen tijdens piekuren, dit zodat het energie netwerk niet overbelast raakt. Hier uit bleek dat 57% dat zou willen, en 20% er best over zou willen nadenken als er bewijs zou komen dat het echt nodig was, of beter voor het milieu.

Elektrische auto’s

Dit onderdeel ging om elektrisch autorijden en carpoolen. Hierbij wordt vooral gevonden dat dit ene landelijke stimulatie moet zijn. Het nadeel is dat mensen die bij elkaar in de buurt wonen, niet direct dezelfde baan hebben of zelfs dezelfde kant op komen. Mensen vertrouwen de accu’s nog niet en zien dit als een hoge kostenpost. Daarnaast vinden ze de actie radius soms te klein, of vinden het gemak van benzine tanken fijner dan een half uur aan een lader moeten staan. Ze zijn bang dat de energie prijzen omhoog gaan en daardoor een elektrische auto niet zo voordelig gaat zijn. Hier voor zijn ze best bereidt om zelf het energieverbruik te vergelijken als ze een elektrische auto hebben naast hun gewone verbruik.

Plaats een reactie